XP: end of life

Ubuntu 12.04 LTS Desktop
Ubuntu 12.04 LTS Desktop

Over ruim een week is het zover: de ondersteuning van Windows XP loopt af. Vanaf dat moment zal het besturingssysteem geen veiligheidsupdates meer ontvangen. Internet gebruik maar zeker Internetbankieren met XP is dan niet verstandig. Er zijn mensen die beweren dat het allemaal niet zoveel uitmaakt en wellicht zal het zo’n vaart ook niet lopen. Maar waarom zou je het risico willen lopen als er goede en goedkope alternatieven voorhanden zijn.

Het gaat dan ook om risicomanagement: de kans dat het misgaat is wellicht niet zo groot maar we hebben ook nog te maken met de impact mocht het risico zich wel voordoen. En die impact kan behoorlijk zijn wanneer iemand via een lek in XP toegang weet te krijgen tot uw internetbankieren. In de voorwaarden van de meeste banken staat dat u er zelf aansprakelijk bent wanneer u zich niet aan de veiligheidsrichtlijnen houdt. Die richtlijnen zijn gebaseerd op wat de baken gezamenlijk in de Nederlandse Vereniging van Banken hebben afgesproken. Soms letterlijk overgenomen, soms iets aangepast of aangevuld. Wilt u weten hoe strikt uw bank is, lees dan de voorwaarden na op de site van uw bank. De tekst van de NVB kunt u vinden op de site over veilig bankieren die zij speciaal hebben ingericht.

 

voorwaarden-internetbankieren-NVB
Citaat uit de standaard van de NVB

In de praktijk komt het er op neer dat ‘de bank’ van u verwacht dat u op uw PC (maar ook op uw telefoon of tablet!) onder andere een besturingssysteem gebruikt dat bij is met beveiligingsupdates. Met Windows XP is dat voor uw PC dat na 8 april 2014 niet het geval: Microsoft stopt per die datum met het uitbrengen van beveiligings- en andere updates voor XP.

 

Dus stel iemand weet via een lek in XP toegang te krijgen tot uw internetbankieren en gaat met een aardige som geld dan is de bank niet verplicht uw schade te vergoeden, tot op heden doet men dat vaak wel maar het is geen recht waar u aanspraak op kunt maken. Integendeel. Om een indruk te geven: vorig jaar bedroeg de totale schade van fraude met internetbankieren € 6,9 miljoen (bron).

 

Als u een aardig bedrag op uw rekening heeft staan, of u heeft de mogelijkheid om flink rood te staan dan kan de schade behoorlijk oplopen.

Maar hoe groot is de kans dat het misgaat? Volgens de pessimisten (of realisten?) zijn er door kwaadwillende hackers een aantal lekken in XP achtergehouden. Lekken die ze nadat Microsoft is gestopt met beveiligingsupdates kunnen misbruiken om digitaal in te breken. Als dat vergezocht lijkt: volgens een bericht op computerworld.com betaald men in het criminele circuit tussen de USD 50.000-150.000 voor een lek in XP. Als je dat combineert met de verwachting dat wereldwijd nog 1 op de 3 PC’s XP zal draaien na 8 april aanstaande….

Het is en blijft lastig om kans en impact in te schatten. De vraag is of u bereid bent om überhaupt het risico te lopen dat iemand toegang krijgt tot uw zuurverdiende centen. Er is namelijk een heel eenvoudige en goedkope beheersmaatregel: stap over op een ander besturingssysteem. Het gaat namelijk niet alleen om uw bankzaken maar ook om andere zaken waarvoor u uw PC gebruikt. Het gaat ook om het voorkomen dat uw PC onderdeel gaat uitmaken van een botnet dat virussen en spam verspreid.

 

Dus: geen XP meer, maar wat dan wel. U kunt natuurlijk voor een paar tientjes overstappen op een nieuwere versie van Windows. De vraag is of uw PC met XP daarvoor geschikt is. Maar u zit niet vast aan Windows, er zijn goede alternatieven die meestal ook nog eens goed werken op wat oudere hardware. Mijn persoonlijke favorieten zijn de op Ubuntu gebaseerde Linux distributies Lubuntu en Xubuntu. De eerste heeft menig afgeschreven PC nieuw leven ingeblazen. Het is bovendien vrij simpel om een van deze besturingssystemen uit te proberen. Dat kan met een liveUSB of liveCD. Hoe kunt u lezen op de site van de Nederlandse Ubuntu gemeenschap. Heeft u een nieuwere PC met XP? Dan kunt u ook Ubuntu zelf overwegen, daarvan is zelfs een beperkte online demo aanwezig. Het scheelt u bovendien weer een paar tientjes (of de kosten van een nieuwe PC) want deze Linux varianten zijn gratis te downloaden en te gebruiken.

Kortom, neem een beheersmaatregel, zeg XP gedag en installeer een besturingssysteem dat ook de komende jaren nog beveiligingsupdates ontvangt.

Bewaren

One Comment on “XP: end of life

 1. The prostate related is central to the a part of a male’s reproductive :. It secretes fluids that aid in the transportation and activation of sperm. The prostate gland is found just as you’re watching rectum, below the bladder and surrounding the urethra. When there is prostate problem, it is usually really really irritating and inconvenient for your patient as his urinary system is directly affected.

  The common prostate health conditions are prostate infection, enlarged prostate and cancer of the prostate.

  Prostate infection, also referred to as prostatitis, is among the most common prostate-related overuse injury in men younger than 55 years of age. Infections in the prostate gland are classified into four types – acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

  Acute bacterial prostatitis will be the least common of all forms of prostate infection. It is brought on by bacteria found in the large intestines or urinary tract. Patients may experience fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated through the use of antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to help remedy the swelling.

  Chronic bacterial prostatitis can be a condition of the particular defect within the gland and the persistence presence of bacteria inside the urinary tract. It can be brought on by trauma for the urinary tract or by infections originating from other regions from the body. A patient can experience testicular pain, spine pains and urination problems. Although it is uncommon, it could be treated by removal of the prostate defect followed by the employment antibiotics and NSAIDs to deal with the soreness.

  Non-bacterial prostatitis accounts for approximately 90% of most prostatitis cases; however, researchers have not yet to determine the cause of these conditions. Some researchers think that chronic non-bacterial prostatitis occur due to unknown infectious agents while other believe intensive exercise and lifting could cause these infections.

  Maintaining a Healthy Prostate

  To prevent prostate diseases, an appropriate meals are important. These are some from the things you can do to maintain your prostate healthy.

  1. Drink sufficient water. Proper hydration is important for our health and wellbeing and will also also keep your urinary track clean.

  2. Some studies declare that a number of ejaculations a week will prevent cancer of prostate.

  3. Eat beef moderately. It has been shown that consuming more than four meals of beef per week will increase the chance of prostate diseases and cancer.

  4. Maintain an effective diet with cereals, vegetable and fruits to ensure sufficient intake of nutrients essential for prostate health.

  The most significant measure to adopt to ensure a normal prostate is usually to select regular prostate health screening. If you are forty years of age and above, you ought to select prostate examination one or more times per year.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.