XP: end of life

Ubuntu 12.04 LTS Desktop
Ubuntu 12.04 LTS Desktop

Over ruim een week is het zover: de ondersteuning van Windows XP loopt af. Vanaf dat moment zal het besturingssysteem geen veiligheidsupdates meer ontvangen. Internet gebruik maar zeker Internetbankieren met XP is dan niet verstandig. Er zijn mensen die beweren dat het allemaal niet zoveel uitmaakt en wellicht zal het zo’n vaart ook niet lopen. Maar waarom zou je het risico willen lopen als er goede en goedkope alternatieven voorhanden zijn.

Het gaat dan ook om risicomanagement: de kans dat het misgaat is wellicht niet zo groot maar we hebben ook nog te maken met de impact mocht het risico zich wel voordoen. En die impact kan behoorlijk zijn wanneer iemand via een lek in XP toegang weet te krijgen tot uw internetbankieren. In de voorwaarden van de meeste banken staat dat u er zelf aansprakelijk bent wanneer u zich niet aan de veiligheidsrichtlijnen houdt. Die richtlijnen zijn gebaseerd op wat de baken gezamenlijk in de Nederlandse Vereniging van Banken hebben afgesproken. Soms letterlijk overgenomen, soms iets aangepast of aangevuld. Wilt u weten hoe strikt uw bank is, lees dan de voorwaarden na op de site van uw bank. De tekst van de NVB kunt u vinden op de site over veilig bankieren die zij speciaal hebben ingericht.

 

voorwaarden-internetbankieren-NVB
Citaat uit de standaard van de NVB

In de praktijk komt het er op neer dat ‘de bank’ van u verwacht dat u op uw PC (maar ook op uw telefoon of tablet!) onder andere een besturingssysteem gebruikt dat bij is met beveiligingsupdates. Met Windows XP is dat voor uw PC dat na 8 april 2014 niet het geval: Microsoft stopt per die datum met het uitbrengen van beveiligings- en andere updates voor XP.

 

Dus stel iemand weet via een lek in XP toegang te krijgen tot uw internetbankieren en gaat met een aardige som geld dan is de bank niet verplicht uw schade te vergoeden, tot op heden doet men dat vaak wel maar het is geen recht waar u aanspraak op kunt maken. Integendeel. Om een indruk te geven: vorig jaar bedroeg de totale schade van fraude met internetbankieren € 6,9 miljoen (bron).

 

Als u een aardig bedrag op uw rekening heeft staan, of u heeft de mogelijkheid om flink rood te staan dan kan de schade behoorlijk oplopen.

Maar hoe groot is de kans dat het misgaat? Volgens de pessimisten (of realisten?) zijn er door kwaadwillende hackers een aantal lekken in XP achtergehouden. Lekken die ze nadat Microsoft is gestopt met beveiligingsupdates kunnen misbruiken om digitaal in te breken. Als dat vergezocht lijkt: volgens een bericht op computerworld.com betaald men in het criminele circuit tussen de USD 50.000-150.000 voor een lek in XP. Als je dat combineert met de verwachting dat wereldwijd nog 1 op de 3 PC’s XP zal draaien na 8 april aanstaande….

Het is en blijft lastig om kans en impact in te schatten. De vraag is of u bereid bent om überhaupt het risico te lopen dat iemand toegang krijgt tot uw zuurverdiende centen. Er is namelijk een heel eenvoudige en goedkope beheersmaatregel: stap over op een ander besturingssysteem. Het gaat namelijk niet alleen om uw bankzaken maar ook om andere zaken waarvoor u uw PC gebruikt. Het gaat ook om het voorkomen dat uw PC onderdeel gaat uitmaken van een botnet dat virussen en spam verspreid.

 

Dus: geen XP meer, maar wat dan wel. U kunt natuurlijk voor een paar tientjes overstappen op een nieuwere versie van Windows. De vraag is of uw PC met XP daarvoor geschikt is. Maar u zit niet vast aan Windows, er zijn goede alternatieven die meestal ook nog eens goed werken op wat oudere hardware. Mijn persoonlijke favorieten zijn de op Ubuntu gebaseerde Linux distributies Lubuntu en Xubuntu. De eerste heeft menig afgeschreven PC nieuw leven ingeblazen. Het is bovendien vrij simpel om een van deze besturingssystemen uit te proberen. Dat kan met een liveUSB of liveCD. Hoe kunt u lezen op de site van de Nederlandse Ubuntu gemeenschap. Heeft u een nieuwere PC met XP? Dan kunt u ook Ubuntu zelf overwegen, daarvan is zelfs een beperkte online demo aanwezig. Het scheelt u bovendien weer een paar tientjes (of de kosten van een nieuwe PC) want deze Linux varianten zijn gratis te downloaden en te gebruiken.

Kortom, neem een beheersmaatregel, zeg XP gedag en installeer een besturingssysteem dat ook de komende jaren nog beveiligingsupdates ontvangt.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.