Bestuurslid Ambtenaar2.0


[Blog van 21 maart 2011 op Intranet gem. Haarlem]

logo_ambtenaar_2-0Sinds vrijdag 18 maart mag ik mij bestuurslid noemen van de stichting Ambtenaar2.0 Het is voor mij een eer om samen met Davied van Berlo, Kim Spinder, Erik Jonker, Monique Roosen, Ton Zijlstra en Thijs Polfliet invulling te geven aan de doelstelling van die stichting.

Nu is Ambtenaar2.0 nog niet bij iedereen even bekend. Ik zal proberen de doelstelling heel kort toe te lichten. In één zin:

1. Ambtenaar 2.0 is een netwerk en een platform van mensen, zowel ambtenaren als burgers,
2. die de gevolgen van web 2.0 voor de overheid willen onderzoeken en onder de aandacht brengen,
3. daarover het gesprek aangaan om ideeën, kennis en praktijkervaringen uit te wisselen
4. en bijdragen aan opleiding, ondersteuning en praktische tips om als een ambtenaar 2.0 te kunnen werken.

Zoals de doelstelling laat zien draait het daarbij niet om de stichting maar om een netwerk van ambtenaren en burgers. Dat netwerk telt op moment van schrijven zo’n 6.438 leden. En daar komen dagelijks meer leden bij. Die leden treffen elkaar op een daarvoor gestarte netwerksite. Nog opgezet binnen Ning omdat Pleio op dat moment nog niet bestond, maar ook binnen Pleio weet men elkaar te vinden. Overigens hebben we sinds kort ook een eigen Haarlemse deelsite binnen Pleio waar je dezelfde samenwerkingstools kunt gebruiken met Haarlemse collega’s. Maar dat wisten jullie al anders kon je dit niet lezen 😉

Naast het bijhouden en faciliteren van dat netwerk zijn er nog een aantal zaken die de stichting doet.

Meest in het oog springend is de jaarlijkse dag van de Ambtenaar2.0 In 2011 zijn er tijdens die dag maar liefst 60 workshops gegeven over allerlei ontwikkelingen. Van het handig omgaan met e-mail en andere tools tot aan sessies over innovatie in een bureaucratie.

Tijdens die dag wordt ook de Overheidsorganisatie 2.0 van het jaar gekozen. Dit jaar is dat het College Beoordeling Geneesmiddelen. Volgend jaar Haarlem?

Voor ons in Haarlem minder zichtbaar zijn de Open Koffie bijeenkomsten in Den Haag. Elke tweede en vierde maandag van de maand in de foyer van EL&I (voorheen LNV). Mijn persoonlijke streven is om een aantal van deze bijeenkomsten ook op andere locaties in het land te helpen organiseren. Om te beginnen één hier in Haarlem of de regio. Zin om mee te helpen? Geef dat even aan in de reacties.

Wordt vervolgd….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.