Wie volgt mij?

ghostery-melding
Ghostery laat zien welke trackers actief zijn

De NSA leest met u mee

Wie kent hem nog, de oude slogan van de NMB: De NMB denkt met u mee. Die leus heeft een nieuwe opvolger gekregen naar aanleiding van de onthullingen van Edward Snowden. Uit de stukken die inmiddels door The Guardian zijn gepubliceerd blijkt dat de NSA vrijwel al onze activiteiten op Internet volgt en vastlegt. It’s out in the open….

Maar de NSA is niet de enige organisatie die ons doen en laten volgt terwijl we niets vermoedend aan het surfen zijn of via het web ons werk doen. En dan gaat het niet alleen over andere veiligheidsdiensten.De cookies en trackers volgen ons overal. Welke site kun je nog bezoeken zonder een pop-up te krijgen die aangeeft dat er cookies worden gebruikt.

Heeft u eigenlijk enig idee hoeveel u wordt gevolgd? Om dat te ontdekken ben ik alweer ruim een jaar geleden Ghostery gaan gebruiken. Een spook om het spook van de trackers en cookies te observeren en desgewenst te blokkeren. Ghostery is een browser extensie van de firma Evidon. Een bedrijf dat gelooft in tracking maar gebruikers zelf de controle wil geven.

Ghostery blokkeert maar liefst 1.556 trackers en daar komen er steeds meer bij. De eerste dagen van het gebruik schrok ik van de mate waarin wij worden gevolgd op internet. Soms  zijn er op een pagina meer dan 10 trackers actief, (ook op dit blog zijn er trackers, zie voetnoot).

Al die trackers leggen in meer of mindere mate vast wat ons surfgedrag is. Wel eens opgevallen dat als je regelmatig ‘ticket stockholm’ zoekt via Google dat de prijs dan stijgt? Dat komt omdat al die aanbieders weten dat je blijkbaar behoefte hebt aan dat ticket. Of als je als gadget freak altijd alles wilt weten over de laatste tablets je vooral advertenties krijgt waarin tablets worden aangeboden? Dat zijn nog relatief onschuldige gevolgen van het volgen van ons surfgedrag. Soms zelfs prettig als je daardoor de juiste aanbieding weet te vinden.

Moeten we dan al die trackers maar blokkeren? Het voordeel van al die trackers is dat het een hoop ‘gratis’ diensten oplevert. De keerzijde van de medaille is dat we niet weten met welke informatie we ‘betalen.’ Dat gaat in een aantal gevallen best ver, zeker als je bedenkt dat die informatie tussen bedrijven wordt uitgewisseld en wordt verkocht. Wat als je surfgedrag en online aankopen ineens worden gecombineerd met je Facebook profiel? Ook als je niets te verbergen hebt kan dat niet prettig zijn. Zo heb zijn er bedrijven met wie ik privé een relatie heb die ineens blijken te beschikken over mijn zakelijke telefoonnummer.

De balans lijkt doorgeschoten: in hun streven om geld te verdienen (of kosten te dekken) zijn site beheerders m.i. te ver gegaan. Het aanbieden van advertenties aan bezoekers van je site is één ding, het verkopen van alle gegevens die zij, vaak onbewust, prijsgeven tijdens het bezoek aan je site is iets heel anders.

Noot: zoals gezegd, ook op dit blog zijn trackers actief, het kan zelfs voorkomen dat je hieronder een advertentie ziet. In het kader van ‘De nieuwe start’ ben ik van plan te verhuizen naar een locatie waarbij dat niet het geval is. Tot die tijd excuses voor het ongemak.

Geen vertrouwen in Evidon of Ghostery? Kijk dan eens naar Adblock Plus. Een opensource alternatief dat ik nu in plaats van Ghostery gebruik maar iets lastiger in te stellen is.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.